söndag 20 juli 2014

Huslig

De senaste dagarna har jag varit riktigt huslig. I onsdags var mannen iväg med en kompis och plockade hjortron. Av dem kokades sylt. Jag gillar inte alls hjortronsylt men det finns många andra som gör :)
Tycker det är fantastiskt att det finns så mycket att ta vara på i naturen och jag skulle gärna ha mer i vår lilla trädgård, både odlingar och frukt och bär.
I fredags fick jag plocka körsbär hos en de kollega och av dem gjorde jag saft. Det är inte många gånger jag har gjort saft och det dricks inte särskilt mycket här heller, men körsbärssaft är så barnsligt gott. Medansvar jag kokade saft var mannen i skogen och plockade blåbär. Många har sagt att det är dåligt med blåbär i år men han hittade mycket. Nu har vi ätit blåbär och mjölk, blåbärspaj och vi har frusit in massor med bär. Snälla mamma har plockat hallon i mängder hemma hos sig, så jag ska få en del så jag kan koka drottningsylt. Hoppas även på att hinna plocka mer hallon för att frysa in. Känner mig så nöjd när jag har kunnat fylla på förråden och det nästan gratis. Tänker mig också att baka och fylla frysen med bröd OM det skulle bli sämre väder nån dag :)
Nu har jag två semesterveckor kvar och jag tycker att jag har varit ledig länge och hunnit med massor, ändå har jag tid kvar. Det är bara att njuta.

tisdag 8 juli 2014

Kroatien del 2



Dag 5: Vi vaknade vid 4.30 av att regnet öste ner, det blåste och åskade. Inte det väder man önskar när man är på solsemester men ändå mäktigt på ett vis. När vi vaknade igen hade det lugnat sig och såg ut som att det skulle spricka upp. Tanken var att vi skulle på en båttur i skärgården och vi skulle vara på plats redan kl. 8, ingen sovmorgon här inte. När vi kom dit så visade det sig att det fortfarande blåste för mycket ute på öppet vatten så turen blev inställd. Lite snopna gick vi hem till lägenheten igen. Barnen la sig och sov igen, jag och mannen satt under en filt på balkongen och läste, mysigt det med. Vid lunchtid sken solen och vi gick ner till stranden. En liten stund fick vi där innan det mulnade på och vi började plocka ihop. Vi hann precis in på Konzum som affären hette innan regnet öste ner igen. Sen klarnade det upp igen och jag och mannen tog en rejäl promenad.


Dag 6: Upp i ottan igen. Idag var det busstur till en nationalpark Krka. Denna tur hade vi bokat hemifrån och det var en upplevelse utöver det vanliga. Ett naturreservat med mycket vatten och vattenfall. Det fanns många olika sorters djur även om vi inte såg så många. Vattenfallen var helt klart häftigast.


Här kunde man bada och det måste ju göras förstås. Men jag kan säga att det var bara för att ha gjort det för fyy vad kallt det var (jag tycker visserligen allt under 22 grader är kallt men ändå). Därefter bår till en liten mysig by där vi åt lunch innan bussen tog oss hemåt. Hann också med en liten stund på stranden.


Dag 7: Idag blev båtturen av. Otroligt många öar, höga och mäktiga. Jag gillade verkligen landskapet i Kroatien. Det var annorlunda, mysigt och häftigt. Vi åkte båt länge, nästan för länge. Gick iland på en ö och fick sola och bada en stund innan vi åkte hemåt och då tog det inte lika lång tid.


En sista tur till "vår" strand innan vi packade det mesta och gick och åt på "vår" restaurang. Det kändes som att vi hade varit borta jättelänge och verkligen haft det bra på alla sätt. Jag är helt förälskad i Kroatien och kommer att åka dit igen.

Nu fortsätter semestern på hemmaplan och det är också skönt på sitt sätt. Att värmen nu har kommit hit gör ju inte saken sämre. Men det var fasligt varmt när jag var ute och sprang förut. Får nog bli morgonturer i stället om värmen håller i sig.
Nu sitter jag och skriver och mannen ser på fotboll, men jag får nog göra honom sällskap, det verkar målrikt.

Ha det gott!

söndag 6 juli 2014

Kroatien

Drygt en vecka har gått av min semester och den har i huvudsak tillbringats i Kroatien. Vi har aldrig varit där förut men vi kommer absolut att åka tillbaka. Vi landade två timmar försenade i Zadar där vi också bodde i en lägenhet. Kvällen blev inte så mycket mer än restaurangbesök och handling av frukost.


Dag 2: Mannen och jag gick på välkomstmöte för att få lite info. Letade sen upp en större mataffär innan vi gick hem till barnen. Det tar ju alltid ett tag att komma i ordning i början  men till slut kom  vi iväg till stranden. Det var nog lika bra att det dröjde lite för trots solkräm så brände solen rejält. Det blev några timmar på stranden och ett dopp i det blågröna. Slappade i lägenheten och åt ute på kvällen. Vi valde att äta ute alla kvällar då priserna var relativt bra.

Dag 3: Efter timmarna i solen dagen innan valde vi att vila från solen. Åkte till ett shoppingcenter mest för barnens skull, men det var helt ok att tillbringa några timmar där. Det jag enda jag köpte var ironiskt nog på H&M ;)
Därefter tog vi en taxi till gamla stan där vi strosade runt i många timmar. Det blev lite onödigt länge men vi hade bestämt oss för att se solnedgången där då den skulle vara något alldeles extra. Vi gick lite, satt lite, åt glass och pizza. Solnedgången var värd att vänta på. Kan inte påminna mig om att jag har sett en solnedgång i havet och det var verkligen fantastiskt. Taxi hem fick det bli då vi var ganska trötta i både ben och huvuden.




Dag 4: Vi hade bestämt oss för att åka till en sandstrand en bit bort. Just sandstränder är inte så vanligt i Kroatien och denna skulle vara väldigt fin. Vi träffade på ett par i från Uddevalla som vi delade minibuss med dit. Kan nog säga att vi alla nästan var mållösa är vi klev ur bussen, det var så sagolikt vackert där. Bilden får inte riktigt med känslan hur det var. Det kändes nästan som att vi var i en film. Där njöt vi i stort sett hela dagen. Vi gick en tur i den gamla pittoreska byn också innan vi åkte tillbaka till Zadar.
Fortsättning kommer :)